Matematika podle prof. Hejného - vše, na co jste se chtěli zeptat

09.06.2015 17:00

Zveme rodiče, učitele i širokou veřejnost k besedě nazvané Matematika podle prof. Hejného – vše, na co jste se chtěli zeptat. Hostem bude Mgr. Lenka Kremlíková, zkušená učitelka ZŠ v Lysé nad Labem a certifikovaná lektorka výuky matematiky prof. Hejného s osmiletou praxí. Představí principy této ojedinělé metody, vyhledávané i za hranicemi ČR. Zodpoví otázky rodičů i pedagogů, podělí se o vlastní zkušenosti.

O matematice podle prof. Hejného slýcháme čím dál častěji. Používá se na více než pětině základních škol a šíří se na další. Místo memorování a řešení standardních úloh vede děti k objevování matematických zákonitostí na základě vlastních zkušeností, v souvislostech s ostatními předměty a hlavně s reálným světem. Děti se učí přirozeně a rády. Kromě matematického myšlení rozvíjí schopnost argumentovat, respektovat druhé, samostatně vyhodnocovat informace, spolupracovat v týmu. Jedinečným způsobem tak připravuje děti na život v 21. století. Ve třídách, kde se podle prof. Hejného učí, patří matematika mezi nejoblíbenější předměty. 

Navzdory výborným výsledkům ale tato metoda často naráží na nepochopení ze strany rodičů. Nestandardní úlohy, které se dětem předkládají už od začátku první třídy, dovedou potrápit mnohé rodiče. Ti se pak zneklidňují, když nedovedou dítěti poradit s úkolem, nebo mají obavy, jak dítě zvládne přechod na školu, kde používají tradiční výuku matematiky.

Přijďte se seznámit s metodou výuky matematiky podle prof. Hejného a položit své otázky! Beseda se koná v úterý 9. června od 17 hodin. Pozor!!! Změna místa konání! Sejdeme se v divadelním sále hořické radnice. Vstup volný. Těšíme se na vás!